pondělí 7. listopadu 2016

Vor v zakone

Mám spoustu oblíbených knih, ale jen málokdy se stane, že některá mi sedne naprosto dokonale a nemám k ní jedinou výtku. To byl případ i této knihy a já už se nemůžu dočkat, až se s vámi o všechny své dojmy podělím!

Název: Vor v zakone 
Autor: Vítězslav Jareš
Počet stran: 381
Vydalo nakladatelství MOBA v roce 2016

Kniha vypráví o kapitánu Karlu Krolovi z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který má na mušce skupinu ruskojazyčné mafie v čele s vorem v zakone Tichým Donem. Krol bohužel přijde o svého přítele a kolegu a jeho nenávist k Tichému Donovi tak ještě víc stoupne a vše si začne brát ještě víc osobně. Chce jen jedno - pomstu. Nezbývá však mnoho času - pro nedostatek důkazů je Tichý Don propuštěn a chystá se utéct za hranice. Navíc to vypadá, že v Praze začne válka dvou znepřátelených mafiánských gangů.




Kniha vás zaujme už obálkou a na první pohled byste si nejspíš nemysleli, že se bude jednat o krimi, ale spíš o nějaký román. Nejprve jsem si říkala.. "Co si o mně lidi pomyslí, že čtu?", ale knihu jsem měla přečtenou tak rychle, že jsem se s ní ani nikam do společnosti nedostala.

Vor v zakone je psán z pohledu třetí osoby a díky tomu můžete na příběh pohlížet z více stran. K této knize to pasuje skvěle. Díky krátkým větám a spoustě dialogů vše neuvěřitelně rychle odsýpá a krom děje se určitě nezastavíte ani vy ve čtení, protože budete tak vtáhlí do děje, že nepomyslíte na nic jiného než na to, jak to s hlavními hrdiny dopadne. Kapitoly jsou zde krátké, vždy pár stránek... To mi naprosto vyhovovalo.

Z anotace to vypadá, že hlavním hrdinou bude Karel Krol, ale není tomu tak. Musím říct, že jsem tomu i docela ráda, protože mi jeho chování občas vadilo a litovala jsem ostatní postavy, které s ním musely vycházet. Naopak hlavního hrdinu jsem si neuvěřitelně oblíbila a věřím, že vy si ho zamilujete také. Neprozradím vám ale, kdo to je... to si budete muset přečíst sami :)

K tomu ještě musím říct, že někde ze začátku je jedna kapitola, která mě opravdu dostala. To jsem pak chvilku musela přestat číst a musela se zamyslet ... opravdu jsem se takhle nechala oblbnout, zmást? Jako vážně? Tuto kapitolu jsem pak dala přečíst i příteli a ten (milovník fantasy, ne moc aktivní čtenář a hlavně nemá rád žádné krimi ani detektivky) měl stejné pocity jako já a že si to prostě musí přečíst celé. 

Už několik let je mým vysněným vysokoškolským oborem jeden, kde se krom jiných předmětů přednáší například i o organizovaném zločinu a jelikož je to prostě obor, na který se šíleně moc chci dostat, protože vše ohledně tématiky organizovaného zločinu, terorismu a podobných záležitostech mě neuvěřitelně zajímá, je jasné, že čtení této knihy byla pro mě naprostá paráda. Nejenže jsem se skvěle bavila, ale jsem se i něčemu přiučila. Proto pokud máte podobné záliby jako já, určitě se u této knížky nudit nebudete!

Četla jsem pár výtek k tomu, že jsou tam až příliš popisovány kruté metody těchto gangů. Po spoustě publikací a článků o tomto tématu které jsem přečetla (a mnohdy se udělalo špatně i mně!) jsem už nejspíš zvyklá a nijak mě to neudivilo, navíc si myslím, že se jich tam moc neobjevovalo. Myslím, že autor neměl v úmyslu jakkoli pohoršovat nebo děsit, ale spíš chtěl, aby si lidé uvědomili, že toto se opravdu děje. A může to být i ve vašem městě. 

Já osobně jsem knížku přečetla tak rychle, že i sama jsem byla překvapená. Má sice téměř 400 stran, ale než se nadáte, jste v půlce. A za další chvilku už dočítáte posledních pár stránek a chcete, aby to pokračovalo a dozvěděli jste se toho ještě víc. To byl i můj připad. A vlastně... jedna věc na celé knížce mi vadila - nepokračovalo to! Strašně moc mě to celé bavilo a nechtěla jsem skončit.

Jak knihu tedy hodnotím? Vtáhne vás do děje a nepustí. Budete číst tak rychle, až budete sami překvapení. Nebudete se chtít odtrhnout. Něco se i přiučíte. Budete neuvěřitelně napnutí. Vor v zakoně určitě doporučuji jak milovníkům krimi a thrillerů, tak i čtenářům jiných žánrů, kteří mají rádi napínavé knížky.

100% 



Hned jak dočtu tu spoustu knížek, které mi čekají na poličce, ráda bych si koupila i předchozí dílo Vítězslava Jareše a to knihu 12.12. Velice jsem ocenila, že ve Voru v zakone nebyly zmínky ohledně předchozího díla a nic se mi nevyzradilo. Doufám také, že bude přinejmenším stejně dobrá jako Vor v zakone a také doufám, že brzy si budu moci přečíst i nějakou další knihu od tohoto autora.


Děkuji moc nakladatelství Moba za recenzní výtisk. 
Knížku zakoupíte například zde.

Jinak ještě pár vět na objasnění.. Podle knihy je samozřejmě jasné, že kniha se jmenuje Vor v zakone (bez háčků a čárek), ale na stránkách různých knihkupectvím jsem se často setkala s názvem "Vor v zákoně". I v odborných článcích se klasicky mluví o "voru v zakone", ale v už jsem se setkala i s označením "v zakoně" i "v zákoně". Takže asi je to spíš podle toho, jak se komu chce:) To jen aby vám třeba nepřišlo to "v zakone" nějaké chybné či divné :)

Četli jste tuto knihu? :) 


2 komentáře:

  1. Wow, koukám, že jsi z knihy opravdu nadšená. :) Recenze se Ti opět moc povedla a jako vždy si mě nalákala na přečtení další knihy. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Měla jsem šanco nahlédnout do knihy 12.12 a hned poté jsem četla Vor v zakone. Na české moměry je kniha více než povedená. Sám autor mi psal, že se na vlastní pěst pohyboval kvůli této knize v podsvětí, aby zjistil, jak vlastně funguje.
    Katy

    OdpovědětVymazat