čtvrtek 22. září 2016

MATURITA #1: Jak si vybrat povinnou četbu?


Ahoj :) Věřím, že se mezi vámi určitě najde pár lidí, kteří letos stejně jako já maturují. Rozhodla jsem se proto začít publikovat články o maturitě a především povinné četbě (přece jen je to knižní blog :)). Už jsem vám o této sérii v nějakém článku psala (mám pocit, že to bylo shrnutí za prázdniny) a dnes jsem se konečně dostala k napsání prvního dílu. Letošním i budoucím maturantům se tak pokusím pomoct s maturitou z češtiny a pokud tento "vstup do dospělosti" máte za sebou, možná i vás některé články budou zajímat :)

Budou tu tipy, které mám osvědčené, tak i tipy, které jsem "obkoukala" od maturantů z minulých let. V případě zájmu bych sem mohla časem dát i svůj čtenářský deník. Dnes pro vás mám pár slov o tom, jak si správně knihy vybrat. Nebudu vás však zatěžovat informacemi, které vám říkají ve škole, spíš mám pro vás pár rad, které i mně osobně s vybíráním knih do seznamu moc pomohly.



Každá škola má maturitní seznam jiný. Díla jako Babička či Kytice bývají v téměř každém, záleží však na škole, zda vám tam přidá i Harryho Pottera či si budete muset vystačit pouze s Bylo nás pět. Já osobně jsem z knih, ze kterých si můžeme vybírat, opravdu nadšená. Měla jsem to štěstí a jsou tam i knihy od Stephena Kinga či Jo Nesba.

TIP č. 1 - PŘEČÍST TOHO CO NEJVÍC 
Touto radou asi né moc vášnivé čtenáře nepotěším, myslím ale, že abyste si správně vybrali, je super mít knih ze seznamu přečtených co nejvíc. Pokud si máte z jednoho období vybrat knihy dvě, přečtěte si radši tři nebo čtyři. Můžete pak posoudit, která vás bavila víc, nebyla náročná na pochopení a ani vysvětlování nebo se vám prostě víc líbila. Navíc pokud najdete knihu, která vám lépe sedla už u čtení, víc si z ní zapamatujete a bude se vám o ní v osudný den lépe povídat. Seznam se navíc odevzdává až na konci března, takže na konečné rozhodnutí máte času dost.

TIP č. 2 - ZAPISUJTE SI DOJMY 
Teď nemyslím zrovna čtenářský deník (o tom budu mluvit jindy). Když čtu nějakou knihu, postupně si své dojmy, plusy a mínusy, zapisuji na lepík (jak se tomu říká normálně? lepící papírek?) a lepím si je do knihy. Nezapomínám tak to, co mi příjde důležité a když si zpětně body přečtu, lépe se mi knihy vybaví. Opravdu hodně toto využívám při čtení knih do recenzí, neuvěřitelně mi to pomáhá. Navíc se díky tomu budete moci lépe rozhodnout, kterou knihu si do svého seznamu vybrat... no přece tu s více plusy!

TIP č.3 - VÍCE KNIH OD JEDNOHO AUTORA
Od jednoho autora můžete mít k maturitě maximálně dvě díla, i to vám ale může hodně pomoci. Krom o dílu totiž také povídáte o spisovateli, době ve které psal, zmiňujete typické znaky jeho děl a také autory ze stejného období. Místo o dvou spisovatelích se tak můžete učit jen o jednom a máte tak čas na učení něčeho jiného. Já osobně jsem si vzala dvě díla od Shakespeara a to Hamleta a Romea a Julii.

TIP č.4 - ALESPOŇ KOUSEK! 
Pokud si neplánujete žádnou knihu přečíst a jen si vše nastudovat z internetových čtenářských deníků, přemlouvat vás nebudu. Znám spoustu lidí, kteří tak maturitu zvládli (i těch, co nezvládli). Přečtěte si ale aspoň kousek. Třeba dvacet stran ze začátku. Když zmíníte detaily alespoň z té jedné části, bude to důvěryhodnější než když víte pouze základní věci, které se o knize píšou snad všude.

TIP č.5 - NENECHÁVEJ VŠECHNO NA POSLEDNÍ CHVÍLI
V dubnu na čtení dvaceti knih už moc času asi nebude a spíš tě nejspíš budou trápit předměty jako biologie nebo dějepis. Proto radím číst průběžně. Já osobně jsem spoustu knih četla už před pár roky, kdy jsem ještě ani nevěděla, že je budu mít u maturity a to považuju za obrovskou výhodu. Takhle mi stačí přečíst jen pár knih, co jsem ještě nečetla a nebo se znovu pustit do některé z knih, které si už moc nepamatuji.

***

A hlavně - netrapte se tím. Najdou se tam knihy zdlouhavé a nudné, proto se snažte vybírat ty, které vás aspoň trochu lákají a berte to tak, že si prostě jen čtete. Nenuťte se do ničeho, když vás nějaká v půlce přestane bavit, prostě se pusťte do jiné. Povinnou četbu také občas vystřídejte nějakou knihou, kterou v seznamu sice nemáte, ale třeba si ji chcete už dlouho přečíst.Čtení je přece mnohem zábavnější než se učit nazpaměť dlouhé rozbory!

***

Ještě mám pro vás tip na knihu, která se mi moc nelíbila, a taky tip na knihu, která je velice čtivá a dá se o ní hovořit skvěle. Víc doporučení na knihy chystám do samostatného článku.

ZA MĚ NE: 
Zločin a trest - Před pár lety jsem si knihu hrozně moc chtěla přečíst a moc mě nebavila. Ani jsem ji nedočetla. Samozřejmě chápu, že to je velice kvalitní četba, nicméně nic pro mě. Navíc si stejně myslím, že povídat o tomto díle je celkem složité. Pokud taky hledíte na to, aby knížka byla co nejtenčí, Zločin a trest má víc jak 500 stran.

JEN DO TOHO!
O myších a lidech - Tahle knížka se mi strašně moc líbila a patří mezi mé nejoblíbenější. Nejsou tam složité zápletky, je to spíš odpočinková četba a zatím jsem nepoznala člověka, který by tuto knihu četl a nelíbila se mu. A přibližně sto stran máte přečtených během chvilky.


To by bylo z první části všechno. Na příště si pro vás připravím něco o jiných způsobech čtení a učení se rozborů. Plánuji to na příští čtvrtek, tak uvidím, jak to vyjde.

Doufám, že se vám první článek z této série líbil a alespoň trochu vám pomohl. Jak jste na tom s maturitou vy? Čeká vás, nebo ji už máte za sebou?

Mějte se hezky :) 

8 komentářů:

  1. Moc pěkně napsáno. Já sama už mám maturitu pár let za sebou a přesto mi povinná četba dělala problémy. Ke čtení klasické literatury se pořádně dostávám až teď a občas mám z toho větší požitek, než jaký bych měla, kdybych četla knížku k maturitě. Strašně mě odrazovalo to pověstné "je to povinné" a "musím to přečíst". Ale věřím k tomu, že je to třeba :))

    A k tipům bych ještě dodala: "věř svoji vlastní hlavě". Kolikrát jsme si s kamarádkama doporučovaly knihy navzájem, ale ani jedna kniha z doporučovaných mě neoslovila, vždy se mi víc líbilo, co jsem si vybrala sama. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To je pravda, taky se mi líbí hodně knihy, co jiným ne.. a naopak :)

      Vymazat
  2. No ty kráso, vy se máte, takovéhle výběry jsme neměli ani náhodou :/ Jediná moderna tam byl Hobit :D
    A pak klasiky, že. Kulička, R.U.R. atd atd..
    Hodně závidím :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  3. Maturovala jsem před 11 lety a co si pamatuju, tak jsme žádnou "povinnou" četbu neměli. My ji měli nazvanou jako "doporučenou" a bylo na každém, jak se k maturitě připraví, jestli bude číst nebo ne. Ale díky této četbě jsem objevila úžasného Remarqua nebo Jméno růže od Umberta Eca :-) Hezký článek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám spoustu lidí, co také nečetlo nic a většinou se jen podívali na film nebo přečetli recenzi na internetu.. a dali to :) Já se čtením problém nemám a bojím se, že kdybych je nečetla, byla bych tak nervozní, že by to hned každý učitel poznal :D

      Vymazat
  4. Jéé, knihy od Stephena Kinga či Jo Nesba Ti závidím! To my takové štěstí tedy neměli. Jak říká Katy, u nás to byla také samá klasika... Maupassant, Čapek, Němcová...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Zas já tam třeba Němcovou mám taky, Babičku mám hrozně ráda :)

      Vymazat