pátek 2. září 2016

Zabijáci

Ahoj! Před pár dny jsem po opravdu dlouhé době konečně dočetla knížku Zabijáci od Jussiho Adler-Olsena. Proč mi její čtení trvalo tak dlouho?


Název: Zabijáci
Původní název: Fasandræberne
Autor: Jussi Adler-Olsen 
Překlad: Kristina Václavů
Vydalo: Host, r. 2013
Počet stran: 429

Na severu Dánska došlo před 20 lety k brutální vraždě sourozenců. Už od začátku bylo jasné, že je do toho zapletena elitní skupinka žáků místní internátní školy. Jeden z nich se k vraždě také po několika letech dozná a odpykává si trest ve vězení. Případ se zdá být vyřešen.
Jednoho dne však složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q. Nejdříve si myslí že jde o omyl, brzy však společně s asistentem Asadem a novou členkou oddělení Rose zjišťují, že je něco opravdu špatně a není vše tak jednoduché, jak se zdá...




Po švédském duu Lars Kepler a norském Jo Nesbøvi jsem si řekla, že bych ráda zkusila i nějaké jiné autory severských detektivek. Už dlouho jsem na každém rohu potkávala jméno Jussi Adler-Olsen a proto jsem se rozhodla vyzkoušet tuto knihu.  Je už druhá ze série o tomto komisaři, ale stejně jako u Keplera mě to nijak neodradilo.

Jussi Adler-Olsen se narodil v Kodani roku 1950 a vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Nejspíš právě kvůli vystudované politologii jsou v knize Zabijáci také narážky na politiku Dánska.


Mám ráda knihy napínavé od začátku až do konce. Knihy, u kterých si přečtu první kapitolu a hned chci pokračovat dál a dál a dál. Zabijáci takovou knihou však nejsou a bohužel jsem se za celou dobu čtení (téměř dva týdny) do nich pořádně nezakousla.

Důvodů je podle mě vícero - už od začátku víte, kdo to vlastně udělal. Ví se takřka všechny detaily.
Nevšimla jsem si tam ničeho, co bych potřebovala zjistit. A hlavně - za celou dobu se tam toho moc nedělo. Samozřejmě - komisař pátral, nacházely se různé stopy (i když ne moc zajímavé), ale žádná akce, žádné momenty, kdy se bojíte a vůbec nevíte, co máte čekat, že příjde. To mi vadilo asi nejvíc - a možná je to tím, že všechno tohle je obsaženo v knihách od Keplera a Nesba a proto jsem na to byla asi zvyklá.
Pokud krimi knihy jinak moc nečtete, možná vás kniha pohltí víc. 

Tohle vše by asi bylo k mínusům a teď bych vyzdvihla plusy.

POSTAVY. Ty byly super. Autor hodně popisoval psychologii postav z internátní školy, bohaté elity. Bylo to opravdu zajímavé a všechny postavy mi přišly moc originální. Neděste se, když si oblíbíte i někoho, kdo je v podstatě šíleně zlý. Po dočtení se zděsíte, že mezi námi opravdu žijí lidé, kterým díky penězům projde naprosto vše.

VÍCE ÚHLŮ POHLEDU. Knihy jsou psány v er-formě ale ne vždy kniha vypráví pouze o Carlovi. Moc se mi to líbilo, ke knize se to opravdu hodí a části o jedné dívce z té elitní skupinky byly opravdu super.

KRUTOST. U některých částí vás autorovo psaní opravdu překvapí a to tak, že budete číst s otevřenou pusou. Jak je napsáno na přebalu knihy, kdy ji komentují jiní lidé, Adler-Olsen opravdu píše velice naštvaně, jako nějaký kritik.

PŘÍBĚH. Na začátku sice kniha je o vraždě sourozenců, postupně však zjišťujete, že je úplně o něčem jiném a mord na začátku je vlastně jen takový detail.

 

KONEC. Ke konci to začalo opravdu gradovat. Všechna akce a napětí které chyběly po celou dobu čtení se přemístily téměř až ke konci, kdy jsem se od ní nemohla odtrhnout (konečně!). Posledních asi sto stran se mi opravdu líbilo a kdyby takhle napínavých stran bylo víc už od začátku, neměla bych asi knize co vytknout. 



Shrnula bych to. Příběh je moc pěkný a originální, autor si vybral moc zajímavé téma. Kdyby přidal opravdu trochu víc napínavých scén a mezi prvních 300 stran vložil i něco překvapivého, kniha by se mi určitě četla mnohem líp a vyšší by bylo i mé hodnocení.
Kniha však byla bezesporu příjemná oddychovka a ráda si přečtu ještě jiné knihy od tohoto autora.

80% 

 

A co vy? Četli jste Zabijáky nebo jiné knihy od Jussi Adler-Olsena?

8 komentářů:

  1. Zatím jsem se k tomu spisovateli nedostala, ale snad brzy ano :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě pak dej vědět jak se ti jeho knihy líbily :)

      Vymazat
  2. Kolem Adlera chodím už pěkný pátek. Zahlédla jsem ho v univerzitní knihovně a od té doby na něho ,,myslím" :)
    Ráda bych si přečetla nějakou knihu, ale doufám, že ne vždy je vrah hned znám. Já ráda přemýšlím :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodněkrát jsem četla, že jeho Žena v kleci je skvělá a mnohem lepší než právě Zabijáci, navíc je to první díl série o Mørckovi, tak třeba se ti bude líbit :) Také nemám moc ráda když nemusím přemýšlet, kdo je vrah :/

      Vymazat
    2. No nevím jestli Žena v kleci je dobrá na hádání vraha, protože tam je vše tak jednoznačné že u 100 stránky už budete vše vědět :)

      Vymazat
    3. ajo, tak to nevím, jen jsem slyšela jak je skvělá a tak jsem čekala, že to jen tak hned nebude :D

      Vymazat
  3. Olsen je super, akorát mě vadí jak se snaží z Karla Morka udělat co nejvíce Harryho Hola :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi to hodně přišlo :/ Ale Harry je prostě Harry a nikdo jiný se mu nevyrovná :)

      Vymazat