pondělí 10. října 2016

V lese visí anděl

Nikdy jsem se neúčastnila facebookových soutěží. Přišlo mi to trapné a divné, navíc jsem jim ani moc nevěřila. Když jsem ale uviděla, že mé oblíbené knihkupectví pořádá soutěž o tuto knihu, přemohla jsem se, napsala správnou odpověď, sdílela soutěžní příspěvek a pak jen doufala.

Když mi asi o dva týdny později vyskočilo upozornění s odpovědí na nějaký můj komentář, rozklikla jsem ho a nemohla uvěřit vlastním očím - z tolika soutěžících jsem byla vylosována právě já! Byla jsem radostí bez sebe, fakt že jo. Moje první facebooková soutěž, navíc o tak skvělou knížku, a já vyhrála!

Hned za dva dny (následující den byl státní svátek) jsem vtrhla do knihkupectví, tuto krasavici si odnesla a pustila se do čtení!


Název: V lese visí anděl
Původní název: Det henger en engel alene i skogen
Autor: Samuel Björk 
Překlad: Eva Dohnálková
Vydalo: Nakladatelství Plus, r. 2016
Počet stran: 382


Jednoho dne našel náhodný kolemjdoucí v lese na stromě viset šestiletou holčičku. Měla bílé šatičky a na krku cedulku Cestuji sama. Není ale poslední! Detektiv Holger Munch se za pomoci slavné vyšetřovatelky Mii Krügerové snaží vyřešit, kdo za těmito zrůdnými vraždami vlastně stojí. Podaří se jim to?





Toto paperbackové vydání si prostě zamilujete na první pohled! Musím vyzdvinout nádhernou obálku Tomáše Cikána, která je prostě úchvatná a tato kniha tak má čestné místo na mé poličce. Co jsem se dívala na vydání z jiných zemí, české je prostě bezesporu nejhezčí!

Samozřejmě je ale i důležité, co je vevnitř! Kniha je napsána neuvěřitelně poutavě. Už jen díky malému "příběhu" ještě před první kapitolou jsem věděla, že se od ní nebudu moci odtrhnout - a byla to pravda! Četla jsem pořád. V autobuse, ve škole.. Jen co jsem přišla domů, zalezla jsem s knížkou do postele a vylezla, až když jsem měla hlad. Tato knížka má taky na svědomí špatnou známku z matiky, protože ať jsem chtěla, jak jsem chtěla, nedokázala jsem přestat číst.

Celkově mám moc ráda krátké kapitoly. Všechno rychle odsýpá, vůbec se nenudím. Zde měla jedna kapitola třeba jen dvě strany, což mi naprosto vyhovovalo. Celkem jich v knížce bylo téměř 90.

Je tam spousta přímé řeči, jednoduché věty. Vše výstižné a srozumitelné. Psáno v er-formě. Kniha se četla opravdu krásně.

Postavy jsem si taky moc oblíbila - a to i ty, které jsem si oblíbit asi moc neměla. Navíc mají celkem zapamatovatelná jména, takže se nestalo, že bych si je pletla. Naštěstí - vážně to totiž nemám ráda!

Ani k celkovému ději a zápletce nemám vůbec co vytknout. Četla jsem s otevřenou pusou a chvílemi se i trochu bála. Hlavně to ve mě zanechalo takové divné pocity, znáte to, dočtete a prostě nad knihou přemýšlíte ještě opravdu hooodně dlouho. Vše bylo tak perfektně promyšlené, všechny detaily! To, co vám na začátku přijde naprosto nepodstatné se nakonec ukáže velmi důležité. Musíte i malinko přemýšlet - Jak to teda vlastně je??? 

A navíc knížka splňuje to, díky čemu poznám skvělou knihu - Chci ji dočíst, ale vlastně nechci :)

Pokud to tedy mám shrnout, kniha předčila mé očekávání ( a to jsem už před čtením věděla, že se mi bude líbit!). Děj, postavy, zápletka, styl psaní... vše na jedničku. Většinou u takhle dobrých knížek dávám 99% s tím, že si to procento nechávám pro nějakou lepší... Dnes je to však výjimka a nemůžu jinak než dát

100% 


(a pokud bude nějaká lepší, asi budu muset dát 101... nebo já fakt nevím :D) 


Po dočtení však následovaly abstinenční příznaky a já se rozhodla, že si musím přečíst i druhou knihu tohoto autora a to Sovu. Když jsem ji na bazaru na databázi knih našla celkem levně (přece jen se snažím dodržovat "knížní stopku" a 300 je docela dost), málem jsem umřela štěstím... Hned jsem napsala zprávu a za pár minut se mi dostalo odpovědi, že knížka je už prodána. Inzerát tam však byl ještě nejmíň další den (dál jsem se radši už nedívala :D). Taky to tak nesnášíte??? Proč ten inzerát prostě rovnou po prodání nesmažou a trápí tak nevinné lidi? :( :D

Četli jste tuto knihu? Jak se vám líbila? :) 

Mějte se krásně! :) 







3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Já ji mám doma a už se taky těším, až se k ní dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze, knihu plánuju v nejbližší době koupit, takže se teď na ni těším o to víc :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu povedená recenze! Na to, že takový druh knížek nemusím, u téhle bych si dala říct :)

    OdpovědětVymazat