pondělí 12. prosince 2016

Odpovědi na vaše otázky (soutěž, Scio testy, Vánoce..)

 

Krásné pondělí! :)
Vzhledem k tomu, že jste se mě v dotaznících ptali na několik otázek, rozhodla jsem se, že vám na ně odpovím takhle v jednom článku. Snad se dozvíte něco nového a přeji příjemné čtení! :)
NEZAPOMEŇTE SE ZÚČASTNIT ADVENTNÍ SOUTĚŽE!!! :)



Jakou knihu bys chtěla najít pod stromečkem? 

Určitě Harryho Pottera a Prokleté dítě! :) Původně jsem ji měla dostat k narozeninám, ale nakonec ji budu mít k Vánocům a i přes tu vlnu kritiky se na tuto knížku hrozně moc těším. Jinak také doufám v nějaký ten thriller či detektivku :)


Nemohla bys zařídit sníh na Vánoce?

Bohužel asi ne :( Já osobně třeba sníh nemám ráda. Uznávám sice, že když je na Štědrý den, je to fakt pěkný, ale pro mě by ideální bylo, aby napadl 24. ráno a o den později už po něm nebyly ani stopy :D Celkově ta zima není vůbec nic pro mě. :D


Nechceš si založit FB stránku? 

Už nad tím uvažuji pěkně dlouho a možná si ji v blízké době i založím. Nejprve bych ale nejspíš chtěla trochu upravit design, logo a tak, což ještě vůbec netuším, jak udělám, když jsem na takovýto věci naprostý kopyto. Až si ji ale založím, určitě dám vědět :)

Kam se chystáš na školu? 

Původně jsem byla rozhodlá, že půjdu na pedák a budu učit češtinu a dějepis, když jsem se ale dozvěděla o oboru Bezpečnostní a strategická studia na MUNI, věděla jsem, že to je přesně pro mě. Už v té době jsem se o tuto problematiku dost zajímala, jen jsem nevěděla, že takový obor vůbec existuje. Od té doby aktivně jezdím na dny otevřených dveří, kde nadšeně vše poslouchám a modlím se, abych udělala přijímačky a vzali mě tam. Ani nevím, jak to popsat. A ne, vážně mi nevadí psát dlouhý práce, který s tím nějak souvisí. Mnohem lepší, než laborky do chemie či něco podobného. Už i teď, když vám o tom píšu, se naprosto rozplývám a představuju si samu sebe, jak tam sedím v nějaké z poslucháren... ách jo, fakt tam chci! :D
Jinak vzhledem k tomu, že to je dvouobor, ráda bych si k tomu vzala Mezinárodní vztahy, ale to se ještě rozhoduji :)
No a jako "záchrana" by byl asi ten pedák, případně Skandinávská studia (abych mohla překládat to severský krimi! :D :D > jen vtípek ).
Tak uvidím, ale moc doufám, že se mi podaří tam dostat :)


Jak se víc motivovat?

No, to se ptáš té právé. S tím mám problém taky. Naštěstí jsem zjistila, že nejlíp se mi učí ve stresu, takže na jednu stranu je možná dobře, že jsem se na ta Scia přihlásila až tak narychlo. Mojí motivací bylo především to, že si říkám, že až to budu mít za sebou, budu mít konečně klid, nebudu se muset tolik učit a nebudu litovat toho, že jsem to nezkusila.
Jinak motivace ve stylu "Když to zvládneš, můžeš si koupit knížku" je taky skvělá!


Dále zde byla otázka, zda bych mohla trochu rozebrat Scio testy a přípravu na ně 

Jak už jsem psala, rozhodla jsem se pro ně téměř ze dne na den. Neměla jsem proto moc času se na ně připravovat - do toho škola, ostatní zájmy.
První co bylo, tak jsem si začala hledat materiály. Scio má ke koupi cvičebnice (asi za 800), ale starší verze testů nezveřejňuje. Když ale trochu projdete stránky jako ulozto, něco určitě najdete :) Pokud budete chtít odkaz na balíček, ze kterého jsem se učila já, napište mi na mail a já vám ho pošlu :) (thecursedbook@gmail.com)

Zjistila jsem, že se v OSP vyskytují otázky typu Zebra - Anička má čtyři roky, Petra má modrou sukni, jak se jmenuje dívka, která má ráda jablka? - No sice to přeháním, ale určitě víte, co tím myslím.
Existuje knížka plná takovýchto úloh - Zebry, zebry, zebřičky. Bohužel jsem ji v žádném obchodě nesehnala, zachránila mě však naše městská knihovna. Hezky jsem si to tam procvičila, ale musím říct, že na tom testu jsem své znalosti z toho vůbec neuplatnila. Zebry tam sice byly, ale byly úplně jiného typu... no a i když to byla jediná věc, kterou jsem si před testem byla jistá, moc se mi tato část nepovedla...

Krom zeber jsem se na OSP nijak moc víc nepřipravovala, nebyl čas a hlavně jsem se víc bála ZSV. Pár dní před testem jsem si od jedné slečny koupila Cvičebnici ZSV přímo od Scia a sice mě stála 400, ale pomohla mi. Je tam krásně rozepsaná teorie a všechny úlohy skvěle popsány. Před tímto prvním testem jsem neměla čas ji projít celou (vlastně jsem stihla jen psychologii :D), ale i tak mi pomohla a věřím, že pokud se na to nevykašlu, příští test bych mohla napsat líp.

Pokud děláte testy ze ZSV, určitě se podívejte i na seznam doporučené literatury, který je zveřejněný na stránkách Scio. Já si v knihovně půjčila knihu Přehled psychologie od nakladatelství Portál a tak moc mě zaujala a bavila, že si ji možná pořídím i domů Dál mám půjčenou ještě ooooobrovskou Psychologii od R.L. Atkinskonové, která má skoro 900 stran, formátem je ještě větší než A4 a pokud bych si ji chtěla přečíst celou, musela bych začít asi v prváku.

To jsou asi mé největší tipy, no jak říkám, neměla jsem na to ještě moc čas. Jinak čekala jsem, že nás tam bude málo, protože jsem byla ve stejné třídě jako kamarádka, která chodí na jinou školu, má příjmení začínající na úplně jiné písmeno... Šla jsem tam s tím, že nás tam bude tak dvacet. Dvacet nás sice bylo... ale v každé učebně. A učeben bylo nejmíň 10. Takže tak.

Jinak co jsem si tak počítala, no percentil 0 mít nebudu, takže dobrý :D Už tam jsou předběžné výsledky, ale ty oficiální budou nejspíš do týdne :) Určitě nepočítám s tím, že výsledek bude nějaký úžasný, ale aspoň jsem si to vyzkoušela, pocítila ten časový pres a nervozitu a věřím, že příště to bude o něco lepší.


Kolik lidí se do soutěže asi zapojilo? 

Průměrně mi za den příjde tak 10 odpovědí, většinou od těch stejných lidí. Není to moc, ale i tak jsem neuvěřitelně ráda, že jste se do této soutěže tak moc s chutí zapojili a že vás baví :) Snad výherce potěší i dárek :)


Co právě čteš?

Momentálně čtu knihu Dívka v ledu od Roberta Bryndzy, což byla i odpověď na jednu z otázek v dotazníku :) Knížka je naprosto skvělá a nemůžu se od ní odtrhnout! Přiznám se, že k tomu mám teda ještě rozečteno Nepřátelé a milenci, tak snad i tuto knihu brzy dočtu :)


Jinak menší tip na závěr! Naprosto jsem se zamilovala do českého seriálu Pustina! Nejspíš jste o něm už slyšeli, ale pokud váháte, určitě do něj běžte! A pokud vás detektivky moc neberou, zkuste Semestr, ten mě taky moc bavil :)

Mějte se krásně a užívejte předvánoční pohody!
Hanka


3 komentáře:

  1. Harryho Pottera bych pod stromkem taky našla moc ráda, spolu s ním ještě Kinga a jeho Konec hlídky...fingers crossed, aby to vyšlo :)
    Tobě přeji, abys našla pod stromečkem vše, co si přeješ a hlavně, aby ses dostala na svojí vysněnou školu, je třeba to opravdu vzít ze všech stran a zvážit všechna pro a proti, je to životní rozhodnutí :) Hodně štěstí a měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda :) Dívka ve vlaku je úžasná a já poctivě píši každý den :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  3. Dívka ve vlaku je fajn knížka. :) Hodně mě bavila. A dobře je i namluvená audiokniha. Mimochodem viděli jste teď ten parodický seriál na Netflixu? Má to nějak dlouhý název a dělá si to srandu právě z těchto detektivek. Já ho mám nachystaný na duben. Teď mi nejvíc času zabírá příprava na přijímačky online, tak nechci rozkoukávat další seriál. :D

    OdpovědětVymazat