čtvrtek 1. prosince 2016

Připrav se na dlouhou zimu

Na tuto knihu jsem se těšila moc dlouho. Po velice příjemném zážitku s českou detektivkou Strašidla z Woodlandu a českým krimi Vor v zakone jsem si uvědomila, že skvělé detektivky nepochází pouze ze severských zemí. Potvrdí to i kniha Připrav se na dlouhou zimu?

Detektivní příběh z pera oblíbeného autora se klidně letos mohl přihodit kdekoliv na menším českém městě.

Název: Připrav se na dlouhou zimu
Autor: František Uher
Vydalo nakladatelství TAMTAM v roce 2010
Počet stran: 259

Když v jednom českém městečku zmizí magistra z lékárny Petra Holmanová, její příbuzní to nikomu neoznámí. Bojí se, že by měli velkou ostudu. Až po téměř čtrnácti dnech se s tím svěří Radimu Hasilovi, příbuznému z Prahy, který se živí jako soukromý detektiv. Ve stejné době je na radnici však zavražděn inženýr Vahala. Není to však poslední vražda v tomhle městě. Souvisí spolu zmizení Petry a vražda Vahaly? A podaří se Romanovi najít vraha?




Výsledek obrázku pro františek uher
František Uher se narodil v roce 1936 v Havlíčkově Brodě, kde dodnes žije. Publikovat začal roku 1976 a o tři roky později vydal svůj první detektivní příběh. Za svou dlouholetou literární činnost získal také řadu ocenění.




V knize naleznete 259 stran rozdělených do 91 kapitol. Kapitoly nejsou nijak dlouhé, což mi naprosto vyhovovalo a toto rozdělení mám ráda u všech detektivních knih.

Příběh je psán er-formou a často zde objevíte přechodníky. Ty zas tak často v knihách nevidím a musím říct, že to bylo příjemné zjištění a celý příběh to ozvláštnilo. Je zde spousta přímé řeči, převažují věty jednoduché. Text se čte lehce, není zde nic, nad čím byste museli přemýšlet.

Často se tam objevila kapitola, ve které nebyla ani jedna přímá řeč, pouze popis. Musím přiznat, že tyto části mě opravdu moc nebavily a celkově ty popisy byly opravdu delší, než jsem zvyklá.

S postavami jsem však v knize žádný problém neměla, nebyla tam žádná, kterou bych vyloženě nenáviděla a kazila by mi celkový dojem z knihy. Všechny také měly lehce zapamatovatelná jména a nestalo se mi, že bych si hrdiny pletla. A hlavní postava, Radim? Toho jsem si moc oblíbila. I přes to, že je to detektivka, trocha romantiky se tam našla. Nebylo to však nijak přehnané, prostě akorát!

Byla tam i zmínka o městě, které leží asi 15 kilometrů od toho mého, což mě velice potěšilo! :D Celkově mám ráda, když se v knihách objevují místa, které znám... Konečně jsem se po delší době dočkala!

Nejdřív jsem si myslela, že knížku budu mít přečtenou za pár hodin, vždyť má pouhých 250 stránek. Bohužel, opak byl pravdou. Ze začátku se mi kniha četla opravdu špatně a to nejspíš kvůli tomu, že mě do sebe vůbec nepohltila. Nebylo tam nejspíš nic, co by mě nutilo chtít číst dál a dál, k tomu mě také unavovaly dlouhé popisy. Četla jsem ji každý večer, nikdy jsem se však daleko nedostala, vždy jen pár kapitol. Naštěstí se to po asi dvaceti kapitolách změnilo a zbytek jsem dočetla mnohem rychleji, byla jsem vtažena do děje a už se mi těžko odtrhovalo.

Celkově bych tedy knihu hodnotila pozitivně a začátek, který mě moc nebavil, bohatě vynahradil zbytek knihy. Děj byl napínavý a plný překvapení, postavy propracované a detektivní zápletka úžasná.

Knížku doporučuji všem milovníkům detektivek. U knihy si příjemně odpočinete a určitě si budete chtít přečíst i jinou knihu tohoto autora, stejně jako já :)

90%


Holkám ze SVĚT MEZI ŘÁDKY  bych moc chtěla poděkovat za recenzní výtisk a také za možnost účastnit se skvělého projektu Podporujeme české autory. 



NÁŠ PROJEKT








1 komentář:

  1. Recenze se ti povedla. Děkujeme. :o) Brzy budeme publikovat u nás na Podpoře. :o)

    OdpovědětVymazat