pondělí 29. května 2017

Lahodně s Ellou a přáteli

Krom čtení je jednou z mých nejoblíbenějších činností i vaření. Proto ani není divu, že si moc ráda prohlížím a pročítám kuchařky a také blogy o vaření. Ellu z blogu Deliciously Ella  znám už dlouho a její bezlepkové a vegetariánské recepty mi téměř vždy padnou do noty. Jsem proto velice ráda, že se ke mně dostala její kuchařka Lahodně s Ellou a přáteli a já ji mohla zrecenzovat.

Název: Lahodně s Ellou a přáteli
Autor: Ella Woodward
Překlad: Mgr. Zuzana Dyková
Vydalo nakladatelství Knihy Omega v roce 2017
Počet stran: 286

AnotacePřichází očekávané pokračování série kuchařek Lahodně s Ellou. Jejich bestsellerová autorka Ella Woodward vzala kulinářský svět doslova útokem. Vychutnejte si porci úžasných a zdravých jídel spolu s rodinou a přáteli. Ať už plánujete společný oběd, slavnostní večeři nebo jen odpolední posezení s kamarády, v této kuchařce najdete recepty pro každou příležitost. A to i tak významnou jako jsou slavnostní hostiny, oslavy narozenin, pikniky, firemní večírky či svatby. Všechna jídla dodržují zásady zdravé výživy. Navíc jsou velmi chutné. Kniha je plná nápadů a inspirací. Je určena každému, kdo preferuje zdravý životní styl a rád jí s přáteli a rodinou.

V úvodu knihy si můžete přečíst pár slov Elly. Určitě tuto část nevynechejte a před vyzkoušením receptů si ji přečtěte, protože její povídání o tom, jak své přátele a rodinu navést na zdravější stravování, je opravdu zajímavé.

Dále v knize najdeme několik  kategorií receptů - například přílohy, hostiny či dezerty. Každý recept doplňuje minimálně jedna krásná fotografie a jak už jsem zmiňovala, všechny recepty jsou bezlepkové a bez masa. Neobjevíte tu ani žádné mléčné produkty, za což jsem vzhledem ke svým alergiím opravdu ráda. Většina receptů je tedy plně veganská, v některých se ale objevuje med.


Ella vaří z opravdu kvalitních surovin, bohužel ne všechny potraviny jsou u nás v Česku za stejnou cenu jako v zahraničí a proto se občas suroviny pro některé z receptů mohou trochu prodražit. Občas jsem tam našla také suroviny, o kterých jsem v životě neslyšela a v žádném z obchodů jsem je neviděla - například plantainy (zeleninové banány).



Na začátku každého z receptů je také kraťoučké povídání - třeba o tom, proč má Ella tohle jídlo ráda, či s čím ho kombinuje.



Při prohlížení knihy jsem měla chuť snad na každé jídlo, které tam bylo vyfoceno. Kdybych ale měla vybrat pouze jeden recept, který mě zaujal nejvíc, určitě by to byly Citronové brambory hasselback. Pečené brambory bych mohla jíst denně! Takhle nařezané jsem je už zkoušela (doma jim říkáme trilobiti), ale ještě mě nenapadlo péct je společně s citronem. Už se moc těším, až tento recept vyzkouším.



Kuchařka Lahodně s Ellou a přáteli se mi moc líbila. Receptů je spousta, jsou zajímavé a originální a v knize si také můžete prohlédout nádherné fotografie. Pokud dodržujete bezlepkovou dietu, nejíte maso, nemůžete mléčné výrobky či jen rádi jíte zdravější jídla, tato kuchařka vás určitě nadchne stejně jako mě.


Děkuji Knihám Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Lahodně s Ellou a přáteli můžete zakoupit zde a zde.

2 komentáře:

  1. Teda, v té knížce jsou krásné fotky, vůbec to nevypadá jako klasická kuchařka. :) Musí být radost podle ní vařit. :)


    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám, že jsi také měla štěstí a ulovila jsi tuto parádní kuchařku. :)
    Hned se stala jednou z mých nejoblíbenějších. :)

    OdpovědětVymazat