pondělí 26. září 2016

Strašidla z Woodlandu

Po dlouhé době je tu konečně další recenze a to na knihu Strašidla z Woodlandu. O ní jsem vám už trošku psala zde, přišla mi totiž opravdu nečekaně a to za výhru v soutěži. A jak se mi nakonec líbila?



Název: Strašidla z Woodlandu
Autor: Jaroslav Kuťák
Vydalo: MOBA r. 2016
Počet stran: 249
Edice: Původní česká detektivka


Jednoho dne se Karel Schwarz nevrátí z golfu a jeho přítelkyně Marie je u sebe v bytě přepadena. Společně se svými přáteli se snaží zjistit, co se Karlovi stalo a kde vlastně je. V okolí se však dějí podivné věci a k podivným přepadením se přidají i vraždy.






Když se mi dostala do ruky, byla jsem na ni zvědavá, ale trochu jsem se bála. Nevzpomínám si na jinou českou detektivku, kterou bych kdy četla, a tak jsem si nebyla jistá, jak se mi bude líbit a zda to nebude pouze nějaký slabý čajík - oproti detektivkám ze zahraničí.

Obálka mě moc nenadchla. Všechny knihy z této edice mají tmavě zelený přebal, což není zrovna moje oblíbená barva. Navíc nejsou ničím zvláštní, prostě klasika. Obrázek dívky na deskách je však celkem pěkný. Mám ale ráda obálky, které nadchnou hned na první pohled, což u této přece jen neproběhlo. Jak se ale říká, nesuďte knihu podle obalu.

Už od první kapitoly jsem věděla, že se budu po celou dobu čtení bavit. Jeden z Mariiných a Karlových přátel - milovník umění Dan - je totiž naprosto stejný typ člověka jako jsou přátelé mých rodičů. Takový ten typ se skvělým venkovským humorem (občas trochu černým), perlící jednu hlášku za druhou, s nevhodnými vtipy, které i přesto jsou neuvěřitelně humorné. Smála jsem se už po několika stránkách - a vtipné scény zdaleka nepřestávaly. Danečka si tam prostě musí oblíbit každý.

"Je to blbec. Vůbec bych se s ním nebavil. Milostivá, ruku líbám, vy jste vážně kus, nedivím se, že o vás kamarád básní jak Karel Hynek Mácha. Dám vám hádanku. Sedí to v koutě a furt se to zmenšuje. Nevíte? No přece dítě, který se češe škrabkou na brambory, haha!" 

Jak jste si mohli všimnout z krátkého úryvku, kniha není napsána zrovna spisovně. Objevují se zde hovorové výrazy, sprostá slova a občas také tématika sexu. Nenašla jsem tam však nic vyloženě nevhodného, všeho bylo akorát a knížka nemůže nikoho urazit. Nebo alespoň ne ty, kteří mají alespoň trochu smyslu pro humor. 
Vyzdvihnout bych také chtěla zmínky ohledně seriálu Mentalista (jeden z mých nejoblíbenějších) a taky o Stephenu Kingovi. Bylo tam o něm také pár zajímavých faktů, což mě moc potěšilo. Dan tam také vypráví různé historky ohledně malířů, což bylo také dost zajímavé. Jediné, co mi trochu nesedlo, bylo pouze popisování golfového prostředí - v tom se vůbec nevyznám a golf jsem nikdy nehrála.

Pár dní před čtením této knihy jsme ve škole zrovna probírali Franze Kafku. Téměř vše ohledně jeho života, co nám ve škole řekli, bylo v této knize vyvráceno. Zajímalo by mě, co je tedy nakonec pravda. V knize totiž bylo vše podáno dosti důvěryhodně

Kniha pro mě byla spíš oddechová. Zápletka tam sice byla fajn, ale víc než na zjištění vraha jsem se těšila na další vtipy. Místy byla knížka i malinko romantická, což se mi taky líbilo. Takže i když jsem se nebála jako u jiných detektivek, přesto mě hrozně moc nadchla a potěšila. Četla se krásně a já se těším, až si přečtu i předchozí díly této série. A je jich dvanáct, tak snad je nebudu mít přečtené stejně rychle jako tuto :) 

Nemůžu hodnotit jinak než takhle. (Opět si nechávám procento jako rezervu :) ) 

99% 


Znáte Strašidla z Woodlandu či jinou knihu z této edice? :)

5 komentářů:

  1. Pěkná recenze! :) Knížku tedy neznám, ale vypadá opravdu dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze! :) Knížku tedy neznám, ale vypadá opravdu dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná ukázka toho, že se kniha nemá soudit podle obalu. :) Upřímně bych po ní v knihkupectví nesáhla. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Wow! Tak to vypadá na velký knižní objev! :)

    OdpovědětVymazat