středa 19. října 2016

Shannarův meč

Jak jste si už díky mým recenzím asi všimli, fantasy moc nečtu. Občas mám ale chvilky, kdy mám chuť na jiný žánr než jsou thrillery a detektivky a klidně sáhnu po nějakém románu či třeba sci-fi. Po svých "krimi prázdninách" jsem měla chuť na to, zatoulat se do nějakého světa plného fantazie a všemožných tvorů a proto jsem se také moc těšila na nové vydání knihy Shannarův meč. A jak se mi líbila?

Název: Shannarův meč 
Původní název: The Sword of Shannara
Autor: Terry Brooks
Vydalo nakladatelství Omega v roce 2016
Překlad: Adam Steinz
Počet stran: 548

Kniha vypráví o Sheu Ohmsfordovi, mladému půlelfovi, který se svým adoptivním otcem a bratrem Flickem žije v malé klidné vesničce Stinné údolí. Ze dne na den se mu však otočí celý život.
Příjde za ním starý dějepisec a cestovatel Allanon a ukáže se, že Shea je v obrovském nebezpečí. Pán černokněžníků, který měl být mrtvý, se totiž chystá zmocnit celého světa! Jediná věc, která ho může zastavit, je Shannarův meč. Ten však může použít jedině pokrevní dědic Jerla Shannary a tím není nikdo jiný než právě Shea. Společně se svým bratrem se tak vydává na opravdu nebezpečné dobrodružství za záchranou celého světa.



Knížka v krásném paperbackovém vydání vás okouzlí na první pohled. Oproti jiným paperbackům je přebal celkem drsný, ale musím říct, že přední strana je opravdu úchvatná. Jediné, co mě trošku zamrzelo bylo to, že až moc rychle se okraje obálky ničí. I přes to, že se ke knihám chovám tak, jak nejlépe dokážu a jsem na ně opravdu opatrná, rožky se kroutí a trošku rozlepují, což se mi u jiných paperbacků ještě nestalo. Samozřejmě to není nic, co by mi kazilo dojem z knihy, jde přeci o příběh. Jen by mě zajímalo, čím to vlastně je. Celkový pocit z přebalu je ale skvělý, na obálku bych se mohla dívat celý den. 


Zdroj obrázku:
http://shannara.wikia.com/wiki/Terry_Brooks


Nové vydání knihy, nově běžící seriál... to vše může budit dojem, že kniha je nějaká novinka. Opak je však pravdou. První díl ze série Shannarovy kroniky vyšel již v roce 1977 a jako první fantasy kniha se objevil na seznamu bestsellerů New York Times, kde se udržel 5 měsíců. 
Terry vystudoval anglickou literaturu a práva. Psal už od střední školy, ale jeho první vydanou knihou byl právě Shannarův meč.
Krom série Shannarovy kroniky píše také fantasy knihy o kouzelném království Landover.



I přes to, že má kniha téměř 550 stran a písmenka jsou celkem malá, měla jsem ji přečtenou rychle. Byla to v podstatě jedna akce za sebou, nebyla snad chvilka, kdy bychom se já nebo hrdinové z knihy nudili. Jediné, co bych asi celé knížce vytkla, byly někdy až zbytečně dlouhé popisy. To mi přišlo trochu unavující a místo nich bych určitě ocenila nějaké další podrobnosti z historie či současnosti Čtyřzemí.

Knížka je psána v er-formě a autor často používá souvětí. Umí však s nimi pracovat a nestane se, že byste se ztráceli. I postavy jsou lehce zapamatovatelné a hlavně si je lehce oblíbíte (já třeba už od druhé strany věděla, že Flick bude můj favorit). Postavy jsou skvěle popsány a i když musím uznat, že někdy bych chtěla mít tolik štěstí jako oni, fandila jsem jim od začátku do konce a cítila se, jako bych tam byla s nimi. Krom nich se však také setkáte třeba i s gnómy či trpaslíky.

Moc se mi líbilo, že děj se odehrává v budoucnosti našeho světa, který byl zničen válkami. I přes to, že mi v knížce trochu chyběla nějaká mapa, které v podobných fantasy mám opravdu ráda, neztrácela jsem se v tom, kde přibližně se asi právě nachází. Také je zde popsána historie Čtyřzemí a tyto části jsem četla opravdu s chutí. Bylo poznat, že autor si dal na tvoření a domýšlení celého tohoto světa opravdu záležet a vše měl domyšlené do posledních detailů. A vy si tak budete představovat to, jak v takové zemi žijete také.

U Brookse se často kritizuje to, že jeho knihy jsou podobné Pánu prstenů. Terry se však netají tím, že Tolkien je jeho velký vzor. Já tyto knihy sice nečetla, ale filmy jsem viděla mnohokrát. Přehnanou kritiku ale ani přesto nechápu. Je možné, že knihy podobné budou víc, ale pokud tuto knihu srovnám s filmovými verzemi Pána prstenů, zas tak moc podobností, abych Shannarovy kroniky musela kritizovat, nevidím. A co, kdo se v této době něčím neinspiruje? Vždyť máme třeba tolik knih o upírech, vlkodlacích a kouzelnících! Navíc bylo vidět, že se Terry snaží odlišit a být "svůj". Ale chápu, že dokud nepřečtu Pána prstenů, nemám asi moc právo tyto dvě knihy porovnávat :)

Viděla jsem také část prvního dílu seriálu Letopisy rodu Shannara a ten mě opravdu moc bavil. Bylo to ještě předtím, než jsem dostala knížku. Proto jsem nevěděla, že seriál je natočen až podle druhé knihy z této série. Natočen je ale skvěle, hrají tam úžasní herci a tak se těším, až si najdu čas na to, dodívat se na všechny díly.

Podtrženo sečteno, i když jsem doteď zas tak moc fantasy knihy nevyhledávala, Shannarův meč mě bavil od začátku do konce. Promyšlený příběh plný akce, kdy není čas na nudu. I přes větší počet stran ho máte přečtený za pár dnů a stejně jako já určitě budete mít chuť sáhnout i po druhém dílu!
A osobně si myslím, že když JÁ (aneb ne žádná velká milovnice fantasy) jsem si ho tak zamilovala, tak pokud podobné světy máte rádi a knihy o nich čtete pravidelně, Shannarův meč nebudete chtít dát z ruky! 

Jak už jsem zmínila, jediné mínus pro mě byly snad jen někdy zbytečně dlouhé popisy a proto dávám

95%

a knihu všem opravdu moc doporučuji! Věřte, že vás naprosto pohltí a budete se bavit od začátku do konce!

¨Také bych moc chtěla poděkovat nakladatelství Omega za recenzní výtisk.

Pokud vás Shannarův meč zaujal a rádi byste se nechali vtáhnout do tohohle magického světa, knihu si můžete zakoupit například na e-shopu nakladatelství Omega či na e-shopu Knih Dobrovský.

Jaký máte názor na tuto knihu vy? 
Líbila se vám stejně jako mně? :)

8 komentářů:

  1. Super recenze :-) Já se na její přečtení teprve vrhám, nějak nestíhám :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna minulý týden jsem na knihu narazila v knihkupectví a popravdě jsem moc netušila, že seriál je podle knihy, ale pak mi to konečně došlo. Musím říct, že jsem mile překvapena. Nevím jestli bych si knihu přečetla, ale seriál si mě získal :-)
    Jinak moc pěkná recenze! Věřím, že kniha byla určitě skvělá.

    OdpovědětVymazat
  3. Seriál jsem si moc oblíbila, takže si rozhodně musím přečíst i i knihu :)
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
  4. Přehnanou kritiku nechápeš, protože si Pána Prstenů nečetla, ale zarputilí fanoušci považují Shannarův meč až za plagiát, a já jako zarputilý fanoušek na Tolkiena narážím na každé stránce Shannarova meče. V několika případech se autor neobtěžoval změnit ani jméno viz. Durin. Když ale pominu tohle a zapomenu na Tolkiena, tak má Brooks v jistém směru co nabídnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť píšu, že je to tím, že jsem je nečetla... a že dokud si je nepřečtu, nemůžu to posoudit...

      Vymazat