čtvrtek 25. srpna 2016

Písečný muž

     Jak jste mohli poznat z recenze na Hypnotizéra, u knih Larse Keplera doslova hltám každičké slovo. Za pár dnů (přesněji 30.8.) vyjde v nakladatelství Host jeho nová kniha a to Playground, na kterou si také brousím zuby a doufám, že si ji co nejdříve pořídím. Ale ještě než tomu tak bude, přináším vám recenzi na knihu Písečný muž.


Název: Písečný muž
Originální název: Sandmannen
Autor: Lars Kepler (pseudonym)
Překlad: Azita Haidarová
Nakladatelství: Host, r. 2014
Počet stran: 492


Když se jedné chladné zimní noci objeví na kolejích vychrtlý a silně podchlazený muž s legionářskou nemocí, vyjde najevo, že tento mladík Mikael by měl být už 7 let po smrti. Z vraždy jej a jeho sestry je totiž dávno obviněn sériový vrah Jurek Walter, který si doživotní trest odpykává v izolaci na uzavřeném psychiatrickém oddělení. Spolu s Mikaelem však zmizela i jeho sestra, která je podle všeho ještě stále naživu. Podaří se ji však zachránit dřív, než podlehne legionářské nemoci?





Zdroj fotky: nakladatelstvi.hostbrno.cz
    Když jsem poprvé zjistila, že Lars Kepler není jeden jediný muž, ale manželský pár, docela mi to vyrazilo dech. Případy Joona Linny píše Alexandra Coelho Andorhilová (nar. 1966) a Alexander Andorhil (nar. 1967). Žijí ve Stockholmu a vychovávají 3 dcery.


    Také musím vyzdvihnout skvělý překlad Azity Haidarové, která krom Keplerových děl překládá například i knihy Stiega Larssona (Milénium), z jehož příjmení vzniklo i křestní jméno pseudonymu Lars Kepler.



   Písečný muž je kniha, která vás jen tak nepustí. Skvělé dialogy, napětí na každé straně a neodolatelné postavy. Často si řeknete, že víte, co se stane a jak to dopadne. Něčemu věříte. A najednou zjistíte, jak moc se mýlíte. Jsou tam věci, které spolu prostě vůbec nesouvisí, ale ten příběh je v podstatě tak sjednocený, až je to neuvěřitelné.
 
,,Jen jsem ho slýchával ve tmě... má porcelánové špičky prstů, a když sáhne do pytle pro písek, tak jimi o sebe zacinká... a pak..."

   V knize samozřejmě nechyběl inteligentní detektiv Joona Linna se svým úžasným smyslem pro humor. Setkali jsme se zde i s komisařkou Sagou Bauerovou, kterou jsem si já osobně zamilovala hned. Věřím, že vy si ji také určitě oblíbíte. A nakonec tu jsou i postavy záporné. Už od začátku budete vědět, že Jurek Walter je vrah... Nebo... že by nebyl? Možná si ho během čtení i oblíbíte nebo ho budete mít rádi víc než některé kladné postavy. Řeknu vám jen jedno. Nedejte na první dojem. 

Kdo mi zde trochu chyběl byl psychiatr Erik, kterého jsem měla moc ráda v Hypnotizérovi i Stalkerovi. Ale nemůže zas být všude :)


    Jak jste si už možná všimli z recenze na Hypnotizéra, moc se pořadí knih v této sérii nedržím a čtu to, co mi přijde pod ruku. Nejprve Stalkera (který je v této sérii až pátý), poté Hypnotizéra (1.) a teď Písečného muže (4.). Doma už mám také Paganiniho smlouvu (2.) a těším se, až si tuto knihu přečtu. Také si chci pořídit Svědkyni ohně (3.). Takže jak to vypadá, pořadí toho, jak jsem to četla, bude: 5 - 1 - 4 - 2 - 3. 

Jen bych chtěla upozornit - pokud můžete, nedělejte to jako já a čtete popořadě. Na konci Písečného muže se totiž dozvíte, co bylo před Stalkerem. Pokud si tedy Stalkera přečtete dřív, může se stát, že ne vše vám do sebe zezačátku bude zapadat :) 


      Sečteno podtrženo, Písečný muž se stál jednou z mých nejoblíbenějších severských detektivek a líbil se mi víc než Stalker i Hypnotizér (i když jen o trošku :)). Pokud máte rádi brilantní thrillery, po kterých se budete bát jít spát, tato kniha je stvořena přesně pro vás. 

98%

Četli jste něco od Larse Keplera? 

 

JEŠTĚ BYCH VÁS CHTĚLA POPROSIT. Na Google + jsem včera žádala o radu, ale tady si toho nejspíš všimne víc lidí. Budu moc ráda, když mi poradíte. Já se v těchto knihách moc neorientuji, ale věřím, že vy třeba ano :)  MOC VÁM VŠEM DĚKUJI :)

 
Mějte se krásně a užívejte poslední dny prázdnin :)

 



2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :-) Četla jsem všechny díly kromě Stalkera a zatím se mi nejvíc líbila Svědkyně ohně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Svědkyni si nechávám právě nakonec, už mnohokrát jsem slyšela, že je z celé řady nejepší :) Ale Stalkera si určitě přečti, moc se mi líbil a brzy na něj taky chystám recenzi (knihu teď má půjčenou známá, tak abych mohla nafotit fotky) :)

      Vymazat